Adres: Lange Voorhout 37, 2514 EC Den Haag Vanwege werkzaamheden aan de site is het tijdelijk niet mogelijk om in te loggen. Telefoon: 070 312 18 20

Case Study: Rix-Pay biedt zekerheid bij online transacties

Handel drijven over het internet gaat altijd gepaard met enige mate van onzekerheid en tevens brengt het een verhoogd risico op fraude en oplichting met zich mee. In onderstaande case study is te lezen hoe Rix-Pay zekerheid en veiligheid kan garanderen bij een transactie tussen particulieren op een populaire handelswebsite als Markplaats.

Handelen in goed vertrouwen

John uit Den Haag is verzamelaar van klassieke jukeboxen. Regelmatig zoekt hij op het internet naar modellen die hij nog niet heeft.

Op Marktplaats komt hij de advertentie van Hendrik uit Breda tegen. Hendrik restaureert en verkoopt oude jukeboxen. Tussen het aanbod van Hendrik komt John een Wurlitzer model 1015 uit 1946 tegen. Deze klassieker ontbreekt nog in John’s collectie en daar zou hij graag verandering in brengen. Gelukkig past de vraagprijs van 13.000 euro goed binnen zijn budget.

John neemt contact op met Hendrik via e-mail en al snel is de koopovereenkomst gesloten. John heeft echter eerder een vervelende ervaring gehad met een aankoop via Marktplaats, toen hij na te hebben betaald ruim een maand moest wachten op de levering. Om die reden stelt hij aan Hendrik voor om gebruik te maken van Rix-Pay voor de transactie. Hendrik ziet daar ook wel de voordelen van in – het betekent namelijk dat hij van tijdige betaling is verzekerd – en stemt in met John’s voorstel.

Samen spreken ze af dat John vooraf het volledige aankoopbedrag naar de derdenrekening van Rix-Pay zal overmaken. Zodra Hendrik daarvan bevestiging heeft gekregen zal hij ervoor zorgen dat de jukebox naar John wordt verzonden. Verder komen ze overeen dat Hendrik de helft van het bedrag zal ontvangen op vertoon van het verzendbewijs. De andere helft zal naar hem worden overgemaakt wanneer de jukebox in goede orde en in werkende conditie bij John is aangekomen.

Ze gaan nu over tot de transactie en alles lijkt volgens plan te verlopen. John maakt de 13.000 euro over naar Rix-Pay, waarna Hendrik de jukebox laat ophalen zodat deze bij John kan worden bezorgd. Daags nadat Hendrik het verzendbewijs naar John heeft gemaild wordt de eerste 6500 euro vanaf de derdenrekening van Rix-Pay naar hem overgemaakt.

Drie dagen later arriveert het pakket bij John. Wanneer hij het uitpakt ontdekt hij echter tot zijn schrik dat het ruitje waarachter de draaiende plaat te zien zou moeten zijn, compleet is gebarsten. Voor de volledigheid test John ook enkele platen in zijn nieuwe aanwinst, maar gelukkig werkt de jukebox verder uitstekend. Het gebroken glas is echter wel een probleem en John is van mening dat het resterende bedrag nog niet aan Hendrik mag worden uitbetaald.

John neemt contact op met Hendrik en legt de situatie uit. Hendrik weet niet zeker of de schade wel echt aan hem te wijten valt, het zou namelijk ook tijdens het vervoer kunnen zijn gebeurd. Aan de andere kant is er met deze transactie veel geld gemoeid, en het zou zonde zijn een potentiële klant te verliezen over een relatief klein geschil. Hendrik stelt daarom voor om de reparatiekosten te delen en John is het daar wel mee eens.

Samen stellen ze Rix-Pay op de hoogte van de gewijzigde overeenkomst en John schakelt direct een glaszetter in. De kosten van de reparatie komen uit op 100 euro. John is nu helemaal tevreden en laat aan Rix-Pay weten dat het resterende bedrag aan Hendrik kan worden betaald. Vanuit Rix-Pay wordt vervolgens 6450 euro – de resterende 50% van het aankoopbedrag minus de helft van de reparatiekosten – aan Hendrik overgemaakt, de overgebleven 50 euro wordt teruggestort op de rekening van John.

Meer over Rix-Pay

Rix-Pay is een online betaaldienst die zowel de leverancier als de afnemer zekerheid biedt dat een transactie volgens afspraak verloopt. Deze zekerheid ontstaat doordat de koper en verkoper via Rix-Pay een overeenkomst aangaan. Na het sluiten van deze overeenkomst, maakt de koper het transactiebedrag over aan een derdengeldrekening die wordt beheerd door een neutrale en financieel betrouwbare partij: de Stichting Uitvoering Escrow Services. Deze constructie garandeert dat het geld veilig is en altijd bij rechthebbenden terecht zal komen.

Rix-Pay is dit jaar genomineerd voor de Nationale Business Succes Award, de grootste ondernemersprijs van Nederland. Onlangs zijn we al uitgeroepen tot officiële branchewinnaar in de betaalsystemenbranche en daarmee dingt Rix-Pay nu mee naar de uiteindelijke prijs voor het beste bedrijf van Nederland.

Klinkt het gebruik van Rix-Pay u ook als muziek in de oren? Kijk dan eens op onze website of neem direct contact met ons op!